Megnyalod a kanalat? Lehet, hogy baktériumot eszel - a nyers süteménytészta sötét oldala

Sajtó-, média- és társadalmi kapcsolatok. | 2025-12-23 17:09:19

A nyers süteménytészta kóstolása sokak számára ártatlan, sőt nosztalgikus szokás. Gyerekkori emlékek, nagyi konyhája, a kanál megnyalása sütés előtt ? mindez teljesen veszélytelennek tűnik. A legtöbben úgy gondolják, ha baj lehet, az legfeljebb a nyers tojás miatt van. A valóság azonban jóval meglepőbb: maga a liszt is komoly kockázatot hordozhat, még akkor is, ha frissnek és tisztának látszik.



(x)

A liszt ugyanis nem hőkezelt alapanyag. Gabonából készül, amely a termesztés és betakarítás során kapcsolatba kerülhet szennyezett vízzel vagy állati ürülékkel. Ennek következtében olyan baktériumok kerülhetnek bele, mint az E. coli, amely szabad szemmel nem látható, szaga nincs, mégis komoly megbetegedést okozhat. Amíg a sütemény a sütőben van, a magas hőmérséklet elpusztítja ezeket a kórokozókat - a nyers tésztában viszont életben maradnak, és elfogyasztva bekerülhetnek a szervezetbe.

Az E. coli fertőzés nem csupán enyhe gyomorrontást jelenthet. Súlyosabb esetekben erős hasmenés, hányás, hasi görcsök és láz is felléphet, különösen veszélyes lehet kisgyermekek, idősek és legyengült immunrendszerű emberek számára. A probléma éppen abban rejlik, hogy a kockázat láthatatlan, így sokan alábecsülik. A ?csak egy falat? gyakran több, mint ártatlan kíváncsiság.

Röviden összefoglalva, amit érdemes megjegyezni:

A nyers süteménytészta nemcsak a tojás, hanem a liszt miatt is veszélyes lehet
A liszt E. coli baktériumot tartalmazhat, mert nem esik át hőkezelésen
A sütés elpusztítja a kórokozókat, a nyers tészta viszont nem biztonságos
Különösen gyerekeknél és időseknél jelenthet komoly egészségügyi kockázatot

Biztonságos ünnepi készülődés - amikor a hagyomány mellé tudatosság is kerül

Karácsonykor előkerülnek a családi receptfüzetek, a generációról generációra öröklődő ízek és az a bizonyos ?mindig így csináltuk? hozzáállás. Az ünnepi menü elkészítése azonban nemcsak kulináris, hanem élelmiszerbiztonsági kérdés is. A szeretettel főzött fogások akkor szolgálják igazán a családot, ha nemcsak finomak, hanem biztonságosak is. Éppen ezért hívja fel minden évben a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra, hogy az ünnepi készülődés során különösen fontos a megfelelő alapanyag-választás, tárolás és hőkezelés.

Halászlé: az ünnepi klasszikus, ahol a frissesség életbevágó

A halászlé sok családban elképzelhetetlen karácsony nélkül. Bár az elkészítés módja házról házra változik, az élelmiszerbiztonsági alapszabályok mindenhol azonosak. A jó halászlé alapja a valóban friss hal, amelynek húsa rugalmas, szeme tiszta, illata pedig kellemesen friss. A fagyasztott halnál különösen fontos odafigyelni az állagára és a csomagolására, mert a jégkristályok vagy elszíneződések többszöri kiolvasztásra utalhatnak. A nyers hal kezelése során kiemelten ügyelni kell arra, hogy ne érintkezzen más élelmiszerekkel, különösen készételekkel. A halászlé akkor tekinthető biztonságosnak, ha a halhús legalább tíz percig lobogva forr, a maradékot pedig rövid időn belül lehűtjük és legfeljebb néhány napig tároljuk.

Egészben sült pulyka: látványos főfogás, komoly felelősséggel

Az ünnepi asztal egyik legimpozánsabb fogása az egészben sült, májas töltelékkel készült pulyka. Éppen mérete és összetettsége miatt ez az étel fokozott figyelmet igényel. A töltelék elkészítésekor különösen fontos, hogy az alapanyagok frissek legyenek, és lehetőség szerint előzetesen hőkezeljük őket. A pulyka sütésénél nem elég a külső aranybarna színre hagyatkozni: a hús és a töltelék belsejének is el kell érnie a megfelelő hőmérsékletet ahhoz, hogy az esetleges kórokozók elpusztuljanak. A lassú, alapos sütés nemcsak az ízeket hozza ki, hanem az egészséget is védi. A maradék pulyka gyors lehűtése és rövid ideig történő tárolása szintén kulcsfontosságú.

Mézeskalács és sütitészta: az ünnepi illatok mögötti rejtett kockázatok

A mézeskalács készítése a karácsony egyik legmeghittebb pillanata, különösen akkor, amikor gyerekek is segítenek a konyhában. Itt azonban könnyű beleesni egy gyakori hibába: a nyers tészta kóstolgatásába. A tojásos-lisztes keverék elfogyasztása élelmiszerbiztonsági szempontból nem ajánlott, hiszen a tojás és a liszt is tartalmazhat olyan kórokozókat, amelyek csak sütés során pusztulnak el. A nyers tojás Salmonella-, a liszt pedig E. coli-forrás lehet. A sütemény akkor válik biztonságossá, amikor a belseje is eléri a megfelelő hőmérsékletet. Ugyanez igaz a díszítésre is: a nyers tojásos mázak helyett érdemes hőkezelt változatot választani, amely ugyanúgy szép, de lényegesen kisebb kockázatot jelent.

A legfontosabb ünnepi élelmiszerbiztonsági tanulságok röviden:

A hagyományos karácsonyi ételek elkészítése fokozott figyelmet igényel
A friss alapanyag, a megfelelő tárolás és a keresztszennyeződés elkerülése alapvető
A halat, húst és tojásos ételeket mindig alaposan hőkezelni kell
A nyers süteménytészta és nyers tojásos máz fogyasztása nem biztonságos
A sütés és főzés nemcsak ízt ad, hanem védelmet is

Forrás
Az élelmiszerbiztonsági ajánlások és szakmai információk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programjának tájékoztató anyagai alapján készültek. További részletes útmutatók, oktatási anyagok és friss információk elérhetők a Nébih Oktatási Program hivatalos oldalán: https://nebihoktatas.hu/ Közlés dátuma: 2025. december 22.
Forrás:  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 



(x) Reklám

(x) Reklám

 

 

(x) Reklám

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 

(x) Reklám

 

 



 

 

Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 



MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven