Egy 11 éves kislány kedvencéből lett az év szaloncukra

Sajtó-, média- és társadalmi kapcsolatok. | 2025-12-12 09:54:41

Családi ötlet, hetekig tartó kísérletezés és egy különleges ízkombináció kellett ahhoz, hogy a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda alkotása elnyerje Az Év Szaloncukra címet a 165 induló édesség közül.



(x)

forrás: Szent Korona Cukrászda

A soltvadkerti Szent Korona Cukrászda karamellizált fehércsokoládéval bevont, Lotus kekszes karamellás szaloncukra lett az idei év legjobbja. A díjnyertes édesség 24 gyártó 165 nevezett terméke közül emelkedett ki, és nemcsak különleges ízvilágával, hanem gondos kidolgozásával is lenyűgözte a zsűrit.

A szaloncukor megalkotásának egyik legnagyobb kihívása a vékony, mégis roppanós csokoládéburkolat elkészítése volt. A tökéletes végeredményhez két-három hét kísérletezés, finomhangolás és családi kóstolás vezetett, mire az ízek harmonikusan összeértek.

A Lotus kekszes karamellás szaloncukrot eredetileg a ?Gyerekkedvenc? kategóriába szánták a készítők, ám annyira jól sikerült, hogy végül Az Év Szaloncukra mezőnyében is megmérették ? és győzött.

?A lányom, Zselyke nagy Lotus keksz rajongó, neki szerettem volna kedveskedni ezzel az ízkombinációval? ? mesélte Szervánszky Judit, a cukrászda egyik vezetője. A szaloncukor krémes Lotus keksz töltelékből, selymes karamellaöntetből és karamellizált fehércsokoládéból ? más néven gold csokoládéból ? áll össze, amelynek elkészítése különleges szaktudást igényel, és enyhén sós utóízzel teszi még izgalmasabbá az édességet.

Kulisszatitkok a kóstolás mögött

A cukrászmester elárulta: egy új íz kikísérletezése általában két-három hetet vesz igénybe. Ezalatt rendszeresen visszatérnek a kóstoláshoz, hogy ellenőrizzék, mennyire simulnak össze az ízek, és valóban kiegyensúlyozott-e az összhatás. A Lotus kekszes szaloncukor alapötlete már a nyár folyamán megszületett.

Az ötletgazda, a 11 éves Zselyke azonban nem bizonyult túl szigorú bírálónak. Öt különböző változatot is megkóstolt, és mindegyikről azt mondta: ?isteni?. Így a végső recept kiválasztása már inkább a felnőttek feladata volt.

Merészebb ízek felé fordul a piac

Az Év Szaloncukra díjat idén nyolc kategóriában osztották ki, közel 200 kóstoló bevonásával. A zsűri összesen mintegy 12 ezer szaloncukrot próbált ki, mire megszülettek a döntések.

A Szent Korona Cukrászda a karácsonyi szezonra 26-féle szaloncukorral, kézműves bejglikkel és számos ünnepi süteménnyel készül. A rangos elismerés is jól mutatja: bár a klasszikus ízek továbbra is kedveltek, a vásárlók egyre nyitottabbak az újszerű, izgalmas ízpárosításokra és a prémium minőségű, krémesebb csokoládéból készült édességekre.


(x) Reklám

(x) Reklám

 

 

(x) Reklám

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 

(x) Reklám

 

 



 

 

Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 



MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven