Utcára vonultak – ezúttal a szakácsok!

Sajtó-, média- és társadalmi kapcsolatok. | 2025-04-29 18:39:59

Szolnok lett a magyar gasztronómia fővárosa a hétvégén.



(x)

Negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Gasztronómia Napját, ahol nemcsak a hagyományos szakácsversenyek, de a jövő magyar ízei és gasztrotrendjei is színpadra léptek. A rendezvény célja: összehozni a kistermelőket, séfeket, vendéglátósokat, agrárszereplőket és a gasztroipar háttérmunkásait egy közös ünnepre.

„Egy olyan átfogó eseményt álmodtunk meg, ahol a magyar gasztronómia minden szelete megmutathatja magát: a tradíciók mellett az újítások is reflektorfénybe kerülnek” – mondta Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.

A hétvége fénypontja a „Magyarország étele 2025” döntője volt, ahol a legjobb magyar séfek mérték össze tudásukat. Idén az erdélyi Pásztortűz csapat érdemelte ki a címet, „Kun földeken barangolva” fantázianevű ételükkel.

De nemcsak a főételeké volt a főszerep: az új generációs magyar desszertek is bemutatkoztak a Szamos Mátyás Tányérdesszertversenyen, ahol az alma, a pálinka, a liszt, a joghurt és az Erős Pista kötelező alapanyagokként szerepeltek. A legjobbnak a Cukor Csipke Kommandó „Sofia” desszertje bizonyult.

Az esemény egyedülálló módon kötötte össze a mezőgazdaságot a vendéglátással az Agroturizmus étele verseny keretében. A Tokaj Art Wine és Szántó Szabolcs csapata, valamint a Csupaszív Fürjészet hozta el az első díjat, autentikus, helyi alapanyagokra épülő fogásaikkal.

A jövő gasztro-nemzedékéről sem feledkeztek meg: a Szakma Ifjú Mestere versenyen szakács, cukrász és pincértanulók mutatták meg tehetségüket, miközben a legfiatalabb korosztály egy színes rajzversenyen keresztül csatlakozhatott a gasztronómiai ünnephez, ahova négy országból 474 pályamunka érkezett.

A gasztronómiai élményt a „Magyarország itala” verseny tette teljessé. A koktélok között László Bernadett (Minaro Hotel Tokaj) „Feel free this is the forest” elnevezésű alkoholmentes koktélja aratott sikert, míg a pálinkák közül a Szicsek - Érlelt Irsai Olivér Szőlő pálinka kapta a legmagasabb elismerést.

A rendezvény rangját tovább növelte a HUNExpo termelői kiállítása és egy tudományos konferencia, amely a modern táplálkozás és az ételérzékenységek témáját boncolgatta. A gasztroünnepet Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége emelte.

A győztes ételek és italok receptjeit ünnepélyes Szakácsfelvonulás keretében viszik el a Parlamenthez, és hamarosan a nagyközönség is megkóstolhatja őket az ország éttermeiben.

 



(x) Reklám

(x) Reklám

 

 

(x) Reklám

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 

(x) Reklám

 

 



 

 

Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 



MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven