A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei idén is elvégezték a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzéseket a Balaton környéki vendéglátóhelyeken. A július második hetében végzett vizsgálatok során a hatóság 245 kg terméket vont ki a forgalomból és 4 esetben indított eljárást.
Az ellenőrzések során a szakemberek a vendéglátóhelyek higiéniai állapotát, az alapanyagok nyomonkövethetőségét és azok kezelését vizsgálták. Az idei akció során számos esetben ugyanazokat a hiányosságokat tapasztalták, mint korábban: hiányzó rovarhálók, nem megfelelő kézmosási feltételek, valamint érvényes egészségügyi alkalmassági igazolások nélküli dolgozók.
A vizsgálatok során kiderült, hogy több vendéglátóhely nem szabályosan végezte az élelmiszerek helyben történő fagyasztását. Ezen kívül találtak nyomonkövethetetlen, ismeretlen eredetű, illetve lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszereket is. Az egyhetes ellenőrzés során a Nébih összesen 245 kg jogsértő terméket vont ki a forgalomból, és négy esetben eljárást indított, amelyek még folyamatban vannak.
A Nébih az augusztus 15-ig tartó országos akció keretében grillsajtokat, görögdinnyét és növényvédőszereket is ellenőrizni fog, valamint kiemelt figyelmet fordít az élőállat-szállításra.
Az ellenőrzésekről készült videók és fényképek megtekinthetők a Nébih honlapján.
https://portal.nebih.gov.hu/-/elelmiszerbiztonsagi-szempontbol-nincs-uj-a-balatoni-nap-alatt