Vigyázzunk Gyermekeink biztonságára az interneten!

Sajtó-, média- és társadalmi kapcsolatok. | 2024-06-27 12:28:33

Budapest, 2024. június 27. – A digitális korszak előrehaladtával egyre többen osztják meg gyermekeikről készült képeket a közösségi médiában, különösen a Facebookon. Ezek a látszólag ártalmatlan posztok komoly veszélyeket hordozhatnak magukban gyermekeink számára.(x)

Miért Veszélyes a Gyermekképek Megosztása?

 1. Személyazonosság-lopás: Az okostelefonok pontos helymeghatározást tesznek lehetővé, így a képek alapján könnyen követhetővé válik a gyermekek tartózkodási helye. Ezáltal nemcsak a gyermek, hanem az egész család napi és heti rutinja is nyomon követhetővé válik.  lásd: A Közösségi média veszélyei: Gyermekeink biztonsága és magánélete

 2. Digitális lábnyom: A közösségi médiában megosztott képek és információk örökre az interneten maradnak, és hosszú távon is befolyásolhatják a gyermek életét, akár egy állásinterjún is.

 3. Online zaklatás: A szelfik és a megosztott képek alapján a gyermekek sebezhetővé válhatnak a zaklatók számára. Gyakorlott bűnözők a gyermekek posztjaiból olvashatják ki legbenső érzéseiket, félelmeiket, és manipulálhatják őket.

 4. Nem megfelelő tartalmak: A szelfik és pózolós képek, amelyek gyakran túlságosan provokatívak, könnyen vonzhatják a rossz szándékú embereket. Az ilyen képeket a gyermekek gyakran ártatlannak gondolják, nem tudva, hogy kik és hogyan nézhetik ezeket.

 5. Visszaélés a képekkel: Még ha a szülők üzemeltetik is gyermekük nevében a közösségi oldalt, a megosztott fotókat könnyen ellophatják és visszaélhetnek velük. Az ártatlannak tűnő képek is rossz kezekbe kerülhetnek.

Hogyan Védhetjük Gyermekeinket?

 • Gondolkodjunk, mielőtt megosztunk: Minden egyes kép megosztása előtt érdemes átgondolni a lehetséges következményeket.
 • Adatvédelmi beállítások: Állítsuk be a megfelelő adatvédelmi beállításokat a Facebookon és más közösségi oldalakon, hogy csak a szűk családi és baráti kör láthassa a tartalmakat.
 • Beszélgessünk a gyerekekkel: Oktassuk gyermekeinket az online biztonság fontosságáról és a közösségi média használatáról.
 • Használjuk a szülői portálokat:  Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség : 
  https://digitalisgyermekvedelem.hu/

A gyermekeink védelme közös felelősségünk. Tegyünk meg mindent azért, hogy az online tér ne váljon veszélyforrássá számukra. Kérjük, osszák meg ezt a felhívást ismerőseikkel, hogy minél több szülő figyelmét felhívjuk erre a fontos problémára.(x) Reklám

(x) Reklám

 

 

(x) Reklám

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 

(x) Reklám

 

  

 

Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven