Balaton egyik legnagyobb veszélye: A Marásvonal

Sajtó-, média- és társadalmi kapcsolatok. | 2024-06-11 11:57:28

Az alábbi összefoglaló a "Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület" weboldala alapján készült, és a Balaton déli partján található marásvonal veszélyeire hívja fel a figyelmet. Az eredeti cikk részletesen bemutatja a marásvonal kialakulását, annak kockázatait, és hasznos tanácsokat ad a strandolók és vízi sportokat űzők biztonságának megőrzése érdekében.(x)

Fotó, forrás: https://vizimentok.hu/

A Balaton déli partján húzódó, árokszerű képződmény, a marásvonal, komoly veszélyforrást jelenthet a fürdőzők számára, különösen, mivel nincs bójákkal jelölve. Ez az árok főleg a déli parton okozhat problémát, ahol a víz hirtelen mélyülhet, akár két métert is 30-50 méteren belül.

Mi is az a marásvonal?

A Balaton medrének morfológiája miatt a déli part sekély vizéből hirtelen mélyülhet a tó, amit marásvonalnak neveznek. Az északi part viszont gyorsan és egyenletesen mélyül. A déli parton a strandolók gyakran találkozhatnak ezzel a jelenséggel, főleg ha a kijelölt strand határán kívül tartózkodnak.

Hogyan alakul ki?

A marásvonal természetes módon alakul ki a Balaton hullámzása miatt. Az észak-nyugati szél és a hullámok forgó mozgása a meder alját kimélyíti, így jön létre az árokszerű képződmény. Különösen szeles időben a hullámok tarajossá válása jelzi a marásvonal helyét.

Veszélyek a strandolók számára

  • Hirtelen mélyülés: A marásvonal miatt a fürdőzők hirtelen mély vízbe kerülhetnek, ami pánikot okozhat, különösen azoknál, akik nem jó úszók.
  • Gyerekek veszélyeztetettsége: A sekély vízben játszó gyerekek könnyen elmerülhetnek, ha hirtelen mélyülő részre lépnek.
  • Vízibicikli és SUP használata: Ezekről az eszközökről ugrálva különösen veszélyes lehet, mivel a marásvonal helyét nem lehet előre látni.

Hogyan kerülhető el a veszély?

  • Kijelölt fürdőterületek: A strandok határain belül maradva minimalizálható a marásvonal okozta veszély.
  • Tudatos strandolás: A strandolóknak tudatosítaniuk kell magukban a marásvonal létezését és annak veszélyeit.
  • Mentőöv táblák: Több balatoni strandon találhatók már táblák, amelyek a marásvonal helyét is jelzik.

A Tihanyi-kút különlegessége

A Balaton legmélyebb pontja a Tihanyi-kútnál található, ahol a víz mélysége elérheti a 13 métert. Ez a rész különösen a hajósok számára jelent kihívást, mivel közvetlenül mellette sekélyebb, zátonyos részek találhatók.

A Balaton déli partján található marásvonal komoly veszélyforrást jelenthet, amit a strandolóknak érdemes figyelembe venniük. A kijelölt fürdőterületeken belül maradva, valamint a tájékoztató táblák információit figyelembe véve biztonságosabbá tehetjük a balatoni fürdőzést.(x) Reklám

(x) Reklám

 

 

(x) Reklám

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 

(x) Reklám

 

  

 

Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven