Szakemberhiány vármegyénként 2024. február

Sajtó-, média- és társadalmi kapcsolatok. | 2024-04-06 11:50:22

Az építőipari szakemberek keresése továbbra is komoly kihívásokkal jár, amelyeket a gyorsabb, ám drágább megoldások is jellemeznek. Az építőipari szereplőknek figyelemmel kell kísérniük a piaci változásokat, és rugalmasan alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez annak érdekében, hogy hatékonyan tudjanak működni a jövőben is.(x)

Az építőipar dinamikusan változó piaca új kihívások elé állítja mind a vállalkozókat, mind az építtetőket. Az idei évben tovább mérséklődött a szakemberhiány, ami ugyan gyorsabb keresést eredményez, ám a magasabb kereslet következményeként a munkadíjak is jelentősen emelkedtek. Egy friss kutatás szerint az átlagos várakozási idő 52 napra rövidült februárban, míg az átlagos négyzetméterár átlépte a tízezer forintos lélektani határt. Ennek tükrében vizsgáljuk meg közelebbről az építőipari szakemberek megtalálásának jelenlegi állapotát, valamint a gyorsaság és a magasabb költségek közötti összefüggéseket.

Az építőiparban folyamatosan érezhető szakemberhiány, bár az idei évben enyhe javulást mutat. A kutatás szerint az átlagos várakozási idő 52 napra csökkent februárban, ami az előző évi adatokhoz képest 10 százalékos csökkenést jelent.

"A szakemberhiány megyei megoszlása változatos képet mutat. A legkevesebbet, csupán 36 napot Hajdú-Bihar megyében kell várni, míg Jász-Nagykun-Szolnok megye kiemelkedik a magas, 89 napos várakozási idővel. Az országos átlag alatt marad a szakemberhiány Budapesten 43 napos várakozási idővel, Pest megyében 47 nappal, Komárom-Esztergom megyében 38 nappal, valamint Fejér megyében 48 nappal.

Az átlagnál hosszabb várakozási idővel kell számolni Békés megyében, ahol 84 napot, Csongrád-Csanád megyében 68 napot, Bács-Kiskun megyében 65 napot, Tolna megyében 69 napot, Baranya megyében 62 napot, valamint Veszprém megyében 73 napot kell várni egy-egy szakemberre.

A várakozási idő hossza szakmánkként és a munka nagyságától függően változik. Az apróbb javításokra 39 napot, míg a kisebb kivitelezési és felújítási munkákra 46 napot kell várni átlagosan. A közepes méretű beruházások esetében 56 nap, míg a nagyberuházásoknál a várakozási idő 68 nap.

Jelenleg kőművesekre és burkolókra kell a legtöbbet, 59 és 57 napot várni. A generálkivitelezők várakozási ideje jelentős mértékben, 75 napról 53 napra csökkent. A leggyorsabban a villanyszerelők állnak rendelkezésre, 33 nap várakozási idővel. Ezután következnek a víz- és gázszerelők 41 nappal, az épületgépészek 42 nappal, és a festők 43 nappal."

A szakemberhiány megyei megoszlása változatos képet mutat, ahol a legkevesebb várakozási idő Hajdú-Bihar megyében, míg a legtöbb Jász-Nagykun-Szolnok megyében tapasztalható. A szakmák között is eltérő várakozási időket lehet megfigyelni, a legtöbbet a kőművesekre és burkolókra kell várni.

Az átlagos négyzetméterár jelentősen emelkedett az előző évhez képest, átlépve a tízezer forintos lélektani határt. A regionális eltérések mellett a munkadíjak terén szakmánként és a munka nagyságától függően is jelentős különbségek mutatkoznak.

A piaci kihívások miatt romlott a szakemberek hangulata, kevésbé optimisták a jövőt illetően. Ugyanakkor vannak kedvező előjelek, melyek a piaci élénkülésre utalnak, például az áremelkedés tervezése és a fejlődő építőipari kultúra.

Bár gyorsabban találhatóak meg a szakemberek, a magasabb kereslet és az emelkedő munkadíjak jelentős költségeket jelenthetnek az építtetők számára. Fontos a stratégiai tervezés és az alternatív megoldások keresése a költségek optimalizálása érdekében.

Forrás: Mapei sajtóközlemény(x) Reklám

(x) Reklám

 

 

(x) Reklám

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 

(x) Reklám

 

  

 

Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven