A kék nefelejcs vált a magyar történelem hősei iránti tisztelet új szimbólumává

Sajtó-, média- és társadalmi kapcsolatok. | 2022-12-12 01:57:38

December 11-től az utolsó gyertya meggyújtásáig tűzzünk kék nefelejcset a kabátunkra!(x)

Még 2020-ban indult egy új kezdeményezés, amelynek célja, hogy a nefelejcs újra a magyar hősök előtti tisztelgés mindenki által viselt szimbóluma legyen. A szervezők azt szeretnék, ha a limanovai csata győzelmének évfordulóján, december 11-től az utolsó gyertya meggyújtásáig mindenki kék nefelejcset tűzne a hajtókájára. Ezzel fejeznénk ki tiszteletünket a magyar történelem hősei előtt, emlékezve egy sokáig elfeledett, ám méltán hősies küzdelemre. 

Új, a magyar emlékezéskultúrát támogató kezdeményezés indult 2020 őszén. Célja, hogy a magyar történelem elfeledett hőstetteit felidézve, emléket állítva megalapozza, kiteljesítse a határokon átívelő büszkeségérzetet, hazaszeretetet.

Az emlékezés szimbólumaként azt szeretnénk, ha a kokárda március 15-ei viseléséhez hasonlóan december 11-től az utolsó gyertyagyújtásig mindenki kék nefelejcset tűzne a hajtókájára, ezzel állítva emléket a magyar történelem egy sokáig elfeledett, ám méltán hősies küzdelme előtt. A kék nefelejcs az emlékezés és a hűség virága, viselése történelmünk hőseinek tiszteletét is szimbolizálja.

Az első világháború nagy csatájában hatalmas győzelmet arattak a magyarok lengyel földön, Limanova mellett, 1914. december 11-én. Egy maroknyi magyar huszár hazaszeretete, bátorsága és önfeláldozása megállította az orosz sereg előretörését azáltal, hogy a Dunajec folyó mögé verték vissza a Krakkó irányába áttörni készülő ellenséges csapatot. 

Hogyan kapcsolódik mindehhez a nefelejcs? A nefelejcs az emlékezés és a hűség virága. Halotti koszorúba, csokorba, búcsúzóknak, messzi útra indulóknak is ez a virágot szokták ajándékozni. A nefelejcs a reményt is szimbolizálja, ezért a csatába készülő katonáknak ezt a virágot tűzték a gomblyukába az otthon maradt szeretteik. 

„Ezt a régi magyar hagyományt szeretnénk feléleszteni. Azt szeretnék, ha a nefelejcs újra a magyar hősök előtti tisztelgés viselt szimbóluma lenne. Szeretnénk megmutatni, hogy nem felejtettük el őket, és köszönjük az országért hozott áldozataikat” – emelték ki a kezdeményezők. 

A nefelejcset azért tűzzük a kabátunkra és viseljük büszkén december 11-től, hogy így tisztelegjünk a limanovai csata hősei előtt. Hordjunk mi is nefelejcset a gallérunkon, és emlékezzünk a magyar hősökre! Azért választottuk a december 11-i dátumot, mert a limanovai csata egy méltatlanul elfeledett, ugyanakkor kiemelkedő magyar győzelem volt több mint ezeréves történelmünkben. 

A nefelejcs huszárpaszomány a hajtókán ugyanakkor nem csupán a limanovai hősökért szól, hanem minden magyar hősért, akik saját életüket áldozták fel a csatatéren. Hordjunk mi is nefelejcset a gallérunkon, és emlékezzünk hőseinkre!     

 


(x) Reklám

(x) Reklám

 

 

(x) Reklám

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 

(x) Reklám

 

  

 

Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven