Zöld épületet mindenkinek!

Sajtó-, média- és társadalmi kapcsolatok. | 2022-08-26 23:45:09

2022-ben is várja az érdeklődőket a Nemzetközi Zöld Építés Hete(x)

A környezetünkbe történő emberi beavatkozás következményeinek már tudatára ébredtünk, de sajnos közel sem vagyunk elég agilisek a gyors és drasztikus változtatásokra. Az építőipar a magyar gazdaság kulcságazataként nemcsak a GDP 5%-át adja és a teljes foglalkoztatás 8%-át, hanem a keletkezett hulladékok 43%-át is. Az építőipar használja fel az összes kitermelt anyag mintegy 50%-át, és a szektoron belül a lakó- és középületek a teljes végső energiafelhasználás 63%-áért felelnek. Ezért kell megmutatnunk jó példákkal, hogy igenis lehetséges és kifizetődő a szó minden értelmében a fenntartható gondolkodás, tervezés és cselekvés.

A World Green Building Council (WorldGBC) kezdeményezésére elindított, több kontinensen átívelő Nemzetközi Zöld Építés Hete eseménysorozat itthon is színes programokkal várja az érdeklődőket.

„Itt az ideje, hogy újra magunkat, embereket helyezzük az épített környezetünk középpontjába, hiszen a saját jövőnkért kell energia- és nyersanyag-takarékosabbnak, olcsóbban fenntarthatónak lennie a lakóházaknak, a munkahelyeknek, a középületeknek, az iskoláknak, az ipari- és kereskedelmi épületeknek egyaránt – mondja Barta Zsombor, a HuGBC elnöke. – Csak a fenntartható szemlélet lesz a jövőben járható egyetlen út. Csak közös, fenntartható gondolkodással és cselekvési tervvel fordíthatunk a sorsunkon. Ezért választotta a WorldGBC idén a Zöld épületet mindenkinek! szlogent a Nemzetközi Zöld Építés Hete hívószavának.”

A programsorozattal a HuGBC célja a legjobb hazai gyakorlatok megmutatása és megosztása. Ezért sok ingyenes programmal várják az érdeklődőket.

szeptember 12-16.
Green Walk – zöldépület-bejárások szakmai vezetéssel

Idén tizenkét, más alkalommal nem látogatható épület ajtaja nyílik meg. A fejlesztők, az építészek vagy az üzemeltető szakemberek által tartott vezetéseken fény derül egy-egy épület tervezésének, megvalósításának és működtetésének kulisszatitkaira, külön fókusszal a tudásmegosztásra és a fenntarthatóságot célzó megoldásokra.

szeptember 12.
RenoPont – ismerkedés az egyablakos felújítási tanácsadó rendszerrel

Az energetikai korszerűsítést tervezők minden szükséges műszaki, jogi és pénzügyi tudnivalót egyetlen helyen is megkaphatnak, egyszerűvé téve az egész folyamatot. Hogyan? Erre kapnak választ az érdeklődők a józsefvárosi irodába szervezett programon.

szeptember 13.
WELL workshop

A HuGBC WELL munkacsoportja által szervezett workshopon az egészséges és biztonságos irodaépületek menedzsmentjéről, üzemeltetésük fortélyairól lesz szó. Mert nem elég egy épületet a WELL Building Standard szerint megépíteni, hanem aszerint is kell működtetni.

szeptember 13.
Reziliencia, adaptáció és az épített környezet - webinárium

A WorldGBC angol nyelvű webináriumán megmutatjuk, milyen intézkedéseket kell tennünk az éghajlatváltozás globális hatásaival szembeni ellenálló képességünk (rezilienciánk) felgyorsítása érdekében.

szeptember 14.
Green Talk – Zöld vagy csak annak látszik?

Online Green Talk eseményünkön egy kényes téma, a zöldrefestés (greenwashing) lesz terítéken, melynek még a látszatát is érdemes elkerülniük a valóban felelős piaci és gazdasági szereplőknek. A mikéntre a választ az EU Taxonómia keretrendszerében keressük.

A Nemzetközi Zöld Építés Hetének részletes programja és az egyes eseményekre való regisztráció itt található: https://www.hugbc.hu/nemzetkozi-zold-epites-hete-2022

 


További információ, sajtókapcsolat:

Budai Henrietta, HuGBC titkár
budai.henrietta@hugbc.hu
+36 70 779 2342

 


Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC)

Az egyesület 2009 óta fogja össze az ingatlanszektor, az építőipar és az építésgazdaság szereplőit, hogy közreműködésükkel részt vegyen a környezettudatos és fenntartható építést előmozdító építészeti szabályozás szakmai kidolgozásában, valamint a környezettudatosság kellő súlyú érvényesítésében. A HuGBC a zöldépítés témakörében szakmai ismeretterjesztő és társadalmi szintű kommunikációt is folytat, emellett szoros kapcsolatban áll felsőoktatási intézményekkel az új technológiák megismertetésének érdekében. A HuGBC elismert magyar fejlődő tagszervezete a nemzetközi World Green Building Council-nak, így nemzetközi tapasztalatokra is támaszkodik, élvonalbeli stratégiai elveket, módszertant és gyakorlatokat hoz Magyarországra.(x) Reklám

 

(x) Reklám

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 

(x) Reklám

 

  

 

Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven