Sajtóinformáció.huNemzetközi Hagyományőrző Disznóvágás


Hetedik alkalommal rendezték meg Karcagon a Nemzetközi Hagyományőrző Disznóvágást. A rendezvény a helyszíne a Karcagi Lovagudvar volt, ahol Szatmári János házigazda látta vendégül az érkező csapatokat. Voltak helyiek és jöttek Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból is. A rendezvény különlegessége a más kultúrában élő magyarok megismerése, gasztronómiájuk befogadása.

Merjünk tanulni, merjünk újat kipróbálni, legyünk befogadóak és nyissuk ki kapunkat a számunkra idegen íz világ előtt.
A hagyományőrző disznóvágás kora reggel kezdődött az elmaradhatatlan pálinkával és a disznóöléssel. Ezt a helyi csapat, a Konok Kunok végezték. Közben folyamatosan égett a tűz a szabadtéri kemencében, amit a házigazda már a nagy nap előtt befűtött, hogy jól át tudjon melegedni, hiszen itt igazi kemencés kenyér fog sülni az ebédhez.

Szatmári János a gasztronómia és a hagyományőrzés terén elismert szakember, hiszen több díjat és elismerést szerzett az utóbbi évek során. Ezért épült meg a Lovagi Udvar is, ami egy kisebb birodalom. Minden a gasztronómiáról és a főzés iránti tiszteletről szól. Látszott is a házigazda öltözékén, hiszen címeres köpeny és igazi kukta kalap mutatta a gasztronómiai magaslatokat.
„Az ételnek meg kell adni a tiszteletet” mondta Szatmári János, aki már sietett is elkészíteni a vendégek reggelijét.
Az egész napot a jókedv és a nevetés jellemezte, ahol a gyerekek is nagy örömmel kóstolgattak, vagy éppen tekerték a kolbásztöltőt. A versenyzők, vagyis inkább nevezzük résztvevőknek, hatalmas eszmecseréket folytattak, hogy ki hogy készíti a hurkát, vagy éppen a disznósajtot.

Tehát van miért csinálni, van miért küzdeni azért, hogy a lassan feledésbe merült disznótor újra a figyelem középpontja felé irányuljon. Hiszen magyarok vagyunk és köztudottan világhírű az, amit mi a konyhában művelünk. Ennek az egyik nagykövete Szatmári János, aki időt, pénzt és energiát nem kímélve rendezi meg minden évben ezt a hagyományőrző rendezvényt és mutatja azt az irányt, amit célul tűzött ki. Természetesen meg kell említeni az EURO Kft dolgozóit, a Szatmári Zolit és párját
Anikót és nem utolsó sorban Ferenczy Istvánt is, aki a Magyar Grillszövetség elnöke. Ők is egész nap szorgosan dolgoztak azon, hogy minden zökkenőmentesen menjen és így mindenki örömmel és jókedvvel induljon haza és vigye azokat a tapasztalatokat, amiket a lovagudvarban szereztek.

Köszönjük az élményt, köszönjük a finom ebédet! Hiszen éhesen még mi sem tudunk nagyokat álmodni és mi magyarok köztudottan szeretjük a hasunkat!

(Katona Zoltán)
Fotó/videó: Chili Fotó-Videó StúdióMédia száma
10
Megtekintés
7534 / 86
Dátum
2018-02-03
Tartalom azonosító
10549
ED